Здравният министър поиска правосъдният да наруши закона, за да угоди на волята му

Здравният министър поиска правосъдният да наруши закона, за да угоди на волята му
Д-р Стойчо Кацаров, снимка:БГНЕС

Проф. Стоилов отговори на изявлението на колегата си от Министерството на здравеопазването, като му припомни, че нито той, нито Министерството могат да влияят на решенията на служетелите на Агенцията по вписванията.

"Министърът на правосъдието извършва проверка във връзка със сигнали за неправомерно въздействие от страна на ръководни кадри в Агенцията по вписванията върху длъжностните лица по регистрация.

Министърът на правосъдието и други лица с ръководни функции от министерството нямат правомощия да влияят върху решенията на длъжностните лица по регистрация. Те държат Агенцията по вписванията да изпълнява стриктно и в интерес на гражданите своите законови задължения.

Ръководството на Министерството на правосъдието изисква от изпълнителния директор на Агенцията по вписванията да осигури законосъобразното и своевременно отразяване на обстоятелствата, предмет на регистърните производства", пишат от правосъдното ведомство.

Здравният министър д-р Стойчо Кацаров поиска правосъдният да окаже натиск над Агенцията по вписванията заради отказа да впишат новите ръководства на болниците „Лозенец“ и „Александровска“. Това става ясно от изявление на служебния министър, който заради поредицата от протести и обществено недоволство срещу себе си публично се оправда за съмнителното пенсиониране на проф. Тодор Кантарджиев като директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

От изявлението на здравния министър обаче става ясно, че той се опитва да накара няколко държавни институции и органи да нарушат закона, за да удовлетворят волята му.

На първо място д-р Кацаров пише, че настоява правосъдният министър проф. Янаки Стоилов да натисне работещите в Агенцията по вписванията да впишат новите, избрани еднолично от него ръководства на болниците „Лозенец“ и „Александровска“. „Законът дава право на министъра тогава, когато установи тежки нарушения, да смени управителите на лечебните заведения. Ролята на Агенцията по вписванията е да впише в регистъра тези промени. Отказът на агенцията да го направи излиза извън нейните законови правомощия“, пише служебният здравен министър.

И настоява проф. Стоилов да наруши закона и да уволни директора на Агенцията, защото ръководеният от нея орган е спазил закона: „Отправям призив към министъра на правосъдието да провери законосъобразността на действията на директора на Агенцията по вписванията и ако установи, както твърдя, че тя е надскочила правомощията си и е нарушила закона, да я освободи от заеманата длъжност“.

Всъщност обаче, действията на д-р Кацаров излизат извън законовите му правомощия, тъй като в случая с болница „Лозенец“ нейният директор проф. Любомир Спасов е обжалвал по надлежен ред пред съда освобождаването си. В резултат на това, Софийският градски съд е спрял вписването на новото ръководство, посочено от д-р Кацаров, докато процесът е висящ. Ето защо служебният министър няма никакви основания да настоява да бъдат притискани служители на Агенцията по вписванията относно избора му на ново ръководство на болницата, тъй като реално те изпълняват съдебно решение.

Във втория случай – с „Александровска болница“ – д-р Кацаров отново се опитва да се постави над закона. Вписването на новото ръководство е отказано от Агенцията, защото документите не са подадени в съотвествие с изискванията на закона. Назначаването на досегашния директор проф. Борис Богов е било по Закона за публичните предприятия, който изисква задължително смяна с конкурс. Изключения за назначаване на органи на управление без провеждане на конкурс се допускат само за общинско публично предприятие и то за срок не по-дълъг от 6 месеца. „Александровска болница“ обаче е държавно публично предприятие.

„Посоченото противоречие и невъзможността за приложение по аналогия на нормата на чл. 70, ал. 2 от ППЗПП предвид императивния характер на чл. 21 от ЗПП, представляват пречка да се направи несъмнен извод, че изборът на новите членове на управителния орган е в следствие на надлежно проведена конкурсна процедура по реда на ППЗПП. С оглед изложеното, на основание чл. 24, ал. 1 във връзка с чл. 21, т. 5 от ЗТРРЮЛНЦ и като не се установява съществуването на заявеното за вписване обстоятелство и съответствието му със закона, следва да бъде отказано вписването на нови членове на съвета на директорите на дружеството въз основа на подаденото заявление на "УНИВЕРСИТЕТСКА МНОГОПРОФИЛНА БОЛНИЦА ЗА АКТИВНО ЛЕЧЕНИЕ "АЛЕКСАНДРОВСКА"" ЕАД“, мотивират отказа си от Агенцията по вписванията.

Още по темата

КПКОНПИ откри конфликт на интереси при кметицата на Красно село от „Демократична България“

Предишна новина

Проф. Янаки Стоилов до КС: Полът е биологичен и неизменен

Следваща новина

Коментари

9 Коментара

 1. 9
  | нерегистриран
  5
  -1
  До коментар #8 от "А къде са коментари № 1 и № 4, демократи? | нерегистриран":
  В чекмеджетата при кюлчетата ли?

  Ти пък какво разбираш от демокрация, другарю болшевик? От един месец е наложена диктатурата на пролетариата от революционното, пардон, служебното оравителство, като висша форма на демокрацията. Следва идването на светлото комунистическо общество, според стария веселяк Бланки и практикуващият инцеста Маркс. Така че пи въпросите за демокрацията се обърни към другаря с вдигнатия юмрук.

 2. 8
  А къде са коментари № 1 и № 4, демократи? | нерегистриран
  5
  -13

  В чекмеджетата при кюлчетата ли?

 3. 6
  Вълко Червенков | нерегистриран
  13
  -3

  Наредби-закони, другари, наредби-закони си издавайте и хич да не ви пука за конституция, закони и морал!

 4. 5
  Бат Бойко ама Рашков | нерегистриран
  14
  -2
  До коментар #2 от "RRR | нерегистриран":
  Май друго е искането - за проверка и уволнение принарушение, а не както отърва на подложките.

  Май искането е точно за политически мотивирано уволнение А вие ако смятате че разбирате повече от професор Стоилов е ваш проблем

 5. 3
  вписвач | нерегистриран
  9
  -17

  Няма съдии по вписванията в Агенция по вписванията. Там има длъжностни лица по регистрация, вписвачи, държавни служители. Съдиите по вписвания са в районните съдилища и се занимават с нотариалните актове и др. вписвания, касаещи недвижими имоти и др. неща. Тово за ориентация на неграмотния автор от БезПравен свят

 6. 2
  RRR | нерегистриран
  3
  -9

  Май друго е искането - за проверка и уволнение принарушение, а не както отърва на подложките.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.