Здравното министерство, БЛС и НЗОК категорични: Никакво разхлабване на мерките!


"Днес имахме много ползотворна среща с представителите на Български лекарски съюз и Общопрактикуващите лекари. На тази среща постигнахме следните резултати, които д-р Иван Маджаров ще представи". Това заяви на брифинг министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов след срещата между министър-председателя Бойко Борисов и Българския лекарски съюз, която се проведе по-рано днес. В пресконференцията участие взеха още председателят на Надзорния съвет на НЗОК Жени Начева, управителят на НЗОК проф. д-р Петко Салчев и председателят на БЛС д-р Иван Маджаров.

"Продължаваме да работим с НЗОК и трябва да подпишем анекса към Националния рамков договор", заяви от своя страна председателят на БЛС д-р Иван Маджаров.

"На второ място се взе решение със задна дата, от 1 ноември, професионалистите по здравни грижи, които са на трудов договор, да получат по 360 лева. Ние настояваме да не се облекчват мерките преди празниците, защото всякакво разхлабване ще е рисковано за здравната система и можем да изпаднем в още по-тежка ситуация след нова година.

Няма да можем да се грижим не само за болните от COVID-19, но и за всички пациенти.

Ние също подкрепяме антигенните тестове да се отчитат в статистиката на заболелите. Трябва да задържим нивата на заболелите и на тези, които влизат в интензивните отделения. Ако това не се случи, ще стигнем до онези случки, за които чувахме и гледахме в Италия пролетта - да се изключва апарат на даден пациент, за да се спаси друг болен. Не мога да кажа кога мерките трябва да се разхлабят, защото, ако кажа някаква определена дата, ще ви подведа", обяви още той.

"За мен мерките трябва да се разхлабят минимум една седмица след Коледните и Новогодишните празници. Всички знаем, че седмицата след Нова година също има много празници и имени дни, които водят до големи събирания и са предпоставка за разпространение на заразата. Това го казвам като професор по медицина и при положение, че министърът търси моето мнение", заяви управителят на НЗОК проф. д-р Петко Салчев.

"Благодаря на д-р Маджаров. Днес ще се проведе заседание на Надзорния съвет на НЗОК и съм убеден, че на него ще бъде прието решението професионалистите по здравни грижи също да получат по 360 лева. Те също участват много дейно в борбата с коронавируса. Антигенните тестове ще бъдат абсолютно безплатни за българските граждани. Чакаме експертите да дадат своето мнение и на база резултатите от антигенните тестове - положителните да се поставят в изолация, а техните контактни от първи ред да бъдат карантинирани. Аз съм убеден, че с помощта на антигенните тестове ще контролираме още по-добре пандемията", категоричен бе министър Ангелов.

Съд отмени глоба на шофьор, сниман да лети с 239 км/ч, МВР ще плаща 600 лв.

Предишна новина

Тръмп: Рано е да се предавам

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

 1. 1
  Адвокат Николай Хаджигенов | нерегистриран
  2
  0

  Подписваме споразумение с Мая Манолова за изборите. Направихме крачка напред и по декларираното от нас желание за общо явяване на предстоящите избори, с цел прекратяване на едноличния режим на управление. Вече е постигнато принципно съгласие с гражданската платформа „Изправи се.БГ“ и предстои подписване на споразумение. След оповестяването на възможна най-ранна дата за провеждане на парламентарните избори от президента на Републиката, ние от „Отровното трио" и гражданите продължаваме още по-интензивно неофициалните разговори с демократичните сили и сдружения за предстоящия вот. Наша основна цел остава продължаването на протестите и свалянето от власт на правителството на Бойко Борисов.Упорито търсим вариант, носещ политически израз на общия ни протест срещу системата. Затова ще продължим да работим за разбирателство и вратите ще останат отворени, не само като предизборен модел, а като трайно желание за общи
  действия, които да поставят България обратно на основите на демокрацията, законността и модерното икономическо развитие.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.