Земеделският министър да направи проверка за ползването на неразрешени препарати за растителна защита искат от прокуратурата

Земеделският министър да направи проверка за ползването на неразрешени препарати за растителна защита искат от прокуратурата
Снимка: Pixabay

Върховна административна прокуратура /ВАП/ възлага на министъра на земеделието, храните и горите да провери дали в страната се внасят, продават и използват неразрешени препарати за растителна защита, информираха от пресцентъра. 

Във ВАП е образувана преписка въз основа на журналистическо разследване, в което се съдържат данни, за това че земеделски производители използват неразрешени препарати за растителна защита.

Поради изложеното и на основание чл.145, ал.1, т.З, ал.2, пр.1 и ал.З от Закона за съдебната власт (ЗСВ), ВАП назначава спешна проверка, която трябва да установи осъществява ли се внос, пускане на пазара или употреба на неразрешени или негодни продукти за растителна защита, както и на продукти за растителна защита от лица, които не притежават разрешение за пускане на пазара и употреба. Спазват ли се забраните по чл. 101, чл. 107  Закон за защита на растенията (ЗЗР). Обхвата на проверката трябва да установи земеделските производители използват ли препарати за растителна защита, които не са разрешени или съдържат такива съставки.
Резултатите от проверката следва да се обобщят в доклад. В случай, се разкрият и други обстоятелства от значение за правилното изясняване на поставените въпроси, същите да следва да бъдат описани в обобщаващия акт. В него трябва да бъдат вписани още направените констатации, разкритите случаи на неспазване на приложимите правила, предприетите конкретни мерки и действия за отстраняване на закононарушенията и последиците от тях и за санкциониране на виновните лица, вкл. постановени административни актове, съставени актове за установяване на административни нарушения, издадени наказателни постановления и заповеди за налагане на принудителни административни мерки.

Докладът от проверката следва да бъде представен на ВАП в най-кратък срок.

В излъчения преди дни репортаж на NOVA става ясно, че са открити не малки количества от силната отрова ДДТ в умрели риби в пещерската ''Стара река', както и по земеделски култури в района.'' ДДТ е изключително отровен препарат за растителна защита, забранен в Америка и Европа, в това число - и България, още през 70-те години на миналия век. От него всичко на полето умира - пчели, птици, селскостопански животни. Още преди 50 години е доказано, че голям процент от хората, консумиращи продукти, пръскани с ДДТ, заболяват от рак. А количеството ДДТ, открито в мъртвата риба, която изпратихме за изследване, се оказа огромно. '', обясняват още от NOVA. 

Още по темата

ВСС единодушно избра Маринела Стефанова за втори мандат като председател на Районен съд – Попово

Предишна новина

72 часа арест за мъжа, счупил колата на Нова телевизия по време на протеста в София

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.