Зинаида Златанова: Нека сме по-предпазливи за европейския мониторинг


Нека сме по-предпазливи на този етап по темата за европейския мониторинг. Това апелира пред БНР Зинаида Златанова – бивш министър на правосъдието в периода 2013 – 2014 г.  
 
Европейската комисия прие най-новия си доклад за предприетите от България действия за изпълнение на ангажиментите ѝ във връзка със съдебната реформа и борбата с корупцията и организираната престъпност в контекста на механизма за сътрудничество и проверка. Оттам смятат, че напредъкът на България е достатъчен, за да се обмисли прекратяване на мониторинга.
 
"Днес имаме едно твърдение, че Комисията ще обмисли своето предложение, след като съгласува с ЕП и със Съвета. Съветът ще има възможност да се изкаже и тук мен ме опасяват две неща.  Първото – да не се случи един вид македонски сценарий с нашия доклад. Второто – сценарият "влизане на България в шенгенското споразумение". Там Комисията от години твърди, че България е готова, докато членовете на споразумението от Шенген правят проблеми и не ни допускат. Апелирам да сме по-предпазливи на този етап. Също така апелирам много сериозно българската дипломация да си свърши работата, за да избегнем тези негативни сценарии", обясни Златанова.
 
По думите ѝ повечето от големите страни, които са и големи вносители в европейския бюджет, обикновено са скептични към върховенството на закона в България, Румъния, а и в други държави на Източна Европа.
 
Положителното
 
"Все пак ЕК призна българския модел за борба с корупцията като успешен, за разлика от румънския. Убедена съм, че на много хора това ще се стори странно. Това обаче е голямо признание за самите органи, които провеждат тази борба", коментира още Златанова.
 
Тя обаче припомни събитията в КПКОНПИ: "След като тази борба е толкова успешна, според ЕК, всъщност какво се случи с т.нар. "Апартаментгейт"? Кой, защо и как отстрани председателя на Комисията? Ние не научихме никакво развитие, нямаше затваряне на този скандал адекватно. Имахме едни оставки, които от светлината на последните събития и одобрението на Комисията на тази политика, изглеждат малко странни. Тези неща също са предмет на обмисляне – дали всъщност ние с Брюксел мислим по един и същи начин и дали ние не се разминаваме много с този финален доклад".
 
Остават задачи, които да бъдат изпълнени, добави тя и посочи, че отчетността на главния прокурор е централна тема за юридическите среди в България.
 
"Независимостта на съда е тема, която никога не трябва да слиза от дневния ред на обществото, защото е много лесно тя да бъде сложена под заплаха и затова трябва да внимаваме всички", предупреди Зинаида Златанова.
 
За новия главен прокурор
 
Според нея прекаленото политизиране на избора за нов главен прокурор не е добро. Тя призова да изчакаме и да видим как ще заработи новият главен прокурор "Редно е да съдим за хората и професионалистите по действията им".
 

Трима българи с дълги присъди за опит за продажба на 40 кг кокаин в Санкт Петербург

Предишна новина

Запорираха 134 млн. лв. на Миню Стайков и 9 от приближените му

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.