Зверското двойно убийство край Негован донесло общо 900 лв. от златни накити на обвиняемите

Зверското двойно убийство край Негован донесло общо 900 лв. от златни накити на обвиняемите
Георги Нанчев и Пламен Шляпашки в съдебната зала, снимка:БГНЕС/архив

Софийска градска прокуратура е внесла обвинителен акт срещу Георги Нанчев (на 45 години) и Пламен Шляпашки (на 40 години) за извършено от тях умишлено убийство на двамата възрастни съпрузи, чиито останки бяха намерени в бидони и чували край село Негован през 2019 година, съобщиха от държавното обвинение.

Престъпното деяние е квалифицирано по чл. 116, ал.1, вр. чл. 115, вр. чл. 20 от Наказателния кодекс. Шляпашки е обвинен и за незаконно държане на оръжие и боеприпаси – престъпление по чл. 339, ал. 1 от НК. Двамата обвиняеми са осъждани, като Шляпашки е реабилитиран по право.

Преди 15 години обвиняемият Нанчев се запознал със семейството на Йордан Атанасов и жена му Марияна. Повод за това бил поетият от него ангажимент да боядисва апартамента им в столицата. Впоследствие той извършвал цялостен ремонт на всичките им жилища, като през годините успял да спечели доверието им. В периода 2016 г. -2017 г., по време на ремонтни дейности в столичен хотел, Нанчев се запознал с Пламен Шляпашки. Двамата продължили да работят заедно на различни строителни обекти.

В началото на м. юли 2019 г. Марияна се срещнала с обвиняемите и им разказала за намерението си да постави дограма в имота си на бул. „Витоша“ в гр. София. Те приели да извършат услугата и започнали работата в жилището на семейство Атанасови. Именно тогава Георги Нанчев споделил на Пламен, че съпружеската двойка разполага с много пари и трябва да им ги вземат, дори ако трябва да ги убият. За целта обвиняемият Шляпашки набавил огнестрелно оръжие - пистолет м. „CZ“, заедно с боеприпаси за него и със заглушител, срещу сумата от 1600 лева. Няколко дни по-късно обвиняемите започнали работа в жилището на семейство Атанасови. Докато обядвали заедно с обвиняемите, стопанинът им споделил за осъществена бърза продажба на собствения им апартамент в столичния квартал „Красно село“. Освен това им казал, че от тази сделка двамата с жена му спечелили няколко хиляди евро.

На 14 юли 2019 г. обвиняемите отишли в имота на семейството на бул. „Витоша“, за да продължат работата си. По същото време възрастната двойка се намирали в жилището си. Около 12 ч., докато Шляпашки работел на балкона, Нанчев дошъл при него и му казал: „Действай!“. Съучастникът му извадил пистолета, поставил заглушителя и приближил Марияна и я застрелял в главата. Съпруга й – Йордан, обвиняемият Пламен убил с два изстрела. Обвиняемите претърсили целия апартамент, но не намерили крупната сума от продажбата на имота, а само златни накити, монети, часовници и пощенски марки. След като преместили телата на убитите в банята, двамата се придвижили с джип „Гранд Чероки“ до с. Световрачене. Там, от магазин за железарски материали, закупили три големи бидона и найлонови чували.

Нанчев и Шляпашки се върнали в жилището на семейство Атанасови и започнали да разчленяват труповете, което продължило около 4 часа. Напълнили бидоните и чувалите с трупните останки и дрехите на жертвите и ги натоварили в автомобила, след което почистили апартамента с белина. Първоначално потеглили към сградата на Техническия университет в столицата, с цел укриването на частите от телата, но променили решението си и тръгнали в посока с. Негован. Стигайки до водоема в района на селото, Нанчев заявил, че мястото е подходящо. Там започнали безразборно да разхвърлят трупните останки от жертвите във водата и тръстиката. Същото направили и с килима, взет от хола на жилището на семейството, както и с ножовете, използвани за разчленяването на телата. В следващите дни обвиняемите продали взетите по време на престъплението златни накити в заложна къща срещу сумата от около 900 лева.

На 17 август 2019 г., на тръгване от риболов в близост до с. Негован, свидетел забелязал части от човешко тяло, за което сигнализирал полицията. В хода на разследването е била изяснена самоличността на двата трупа. Двамата извършители били установени и задържани. Понастоящем двамата обвиняеми са с мерки за неотклонение „задържане под стража“.

Предстои съдът да насрочи разпоредително заседание по делото.

Още по темата

Съдия от Специализирания съд за малко не се класира в конкурса за апелативните прокуратури

Предишна новина

Американско семейство съди "Робинхуд" заради самоубийството на сина си

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    ! | нерегистриран
    3
    0

    И тези ли ги е майка раждала ?!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.