Звездата на Марешки изгря по времето на Симеон Дянков, обяви Валентин Златев


Звездата на зам.-председателя на парламента и депутат от "Воля" Веселин Марешки изгряла по времето на финансовия министър Симеон Дянков. Това заяви председателят на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) Валентин Златев, след като бе разпитан в прокуратурата. 

"Звездата на Марешки изгрява много странно през 2012-2013 г. при финансовия министър Симеон Дянков. Не твърдя нищо по този повод, оттогава досега обаче няма нито една приключила финансова или митническа проверка", коментира пред журналисти Златев след "бързия" му разпит в прокуратурата.

Повод за разпита му стана жалба на Марешки заради изказване на Златев от 28 септември пред парламентарната комисия комисия за наблюдение на приходните агенции и за борба със сивата икономика и контрабандата. Пред депутатите Златев казва, че над Марешки има разпънат политически чадър. Той заяви, че никога не се е отказвал от думите си и чадър над Марешки продължавало да има. Дори вметна, че депутатът от "Воля" го е цитирал непълно в жалбата си.

"Винаги съм казвал, че Марешки не е проблем на Валентин Златев, нито на "Лукойл", нито на петролната и газова асоциация. Той е проблем на българската държава и общество", коментира Златев.

Той обясни и "личното си оценъчно съждение" – "горивата са една от най-скъпо облаганите с данъци стоки - почти 100%. Това е начинът, по който правителствата си събират данъците. В България условно казано, ако себестойността на горивото е 1 лв., от нефта през производството до бензиностанциите един лев отгоре са данъците. Ако някой спести този 1 лв., той много лесно може да подхвърли едни жълти стотинки на народа - 10/15 и едни други 70 ст. да останат, които или да раздели, или да стане депутат например. Това поражда нелоялна конкуренция", обясни Златев. По думите му така се нарушава учредителният договор на ЕС и се ощетява държавния бюджет. Това били заплатите на прокурорите, полицаите и учителите, както и пенсиите "за нашите възрастните бащи и майки", аргументира се той.

Той не е предоставил документи в защита на думите си, защото прокуратурата не му е искала такива. "Аз съм казал нещо и не отстъпвам от думите си", обясни той. "Държавата е тази, която да посочи събира ли си данъците, или на някои позволява непонятни отстъпки".

Допълни, че утре фирми от петролната асоциацията ще внесат жалба до Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), защото според тяхна информация двете фирми на Марешки са на голяма загуба с по 1.8 млн. лв. и 13.3 млн. лв. По думите на Златев това е публично известно и е класически дъмпинг.

Според него големият въпрос бил дали Марешки е платил всичките си данъци. "Органите трябва да си свършат работата", призова Златев.

Иначе за разпита си заяви, че не вижда какво може да излезе от прокурорската проверка срещу него. Разследващите не са му казали по какъв член тече проверка, а той им е казал, че застава зад думите си.

Според собственика на "Лукойл" над Марешки продължавало да има политически чадър. "Нали се сещате, че някой утре ще иска да направи хляба 10 ст. и да стане президент. Но това е купуване на гласове в България. Това защо не е разследвано", коментира Златев с намек към избирането на лидера на "Воля" в парламента.

Въпросът - не е ли това борба между две лобита - на големите бензиностанции и на тези на Марешки, Златев определи като клише. Защото в петролната асоциация имало 19 фирми, сред които и много малки. Делението обаче не било на малки и големи, а на спазващи и неспазващи закона. "Аз говоря за тези, които не ги проверяват, и питам защо. Нашата голяма надежда е, че с приемането на закона на горивата - дано стане, тези проблеми ще изчезнат", заяви Златев. Допълни, че в момента 14 закона регулират горивата, но някои разпоредби в тях си противоречат.

Наложиха запор върху имуществото на Ливиу Драгня за 27 млн. евро

Предишна новина

Трима българи са арестувани в Одрин заради трафик на гюленисти

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.